10 bijzondere stadssafari's - Maak alvast je keuze en schrijf je in bij aankomst op 6 juni!
Groen in the city: Ontdek de smaken van Stadsbos013
Vanaf de campus van Tilburg University loop je zo Stadsbos013 in, een verzamelnaam voor het groene bos dat zit om het centrum van Tilburg heen vouwt. Onder begeleiding van een lokale boswachter leer je meer over de unieke plek waar je je bevindt, De Oude Warande, een zogenaamd sterrenbos. In het hart van dit bijzonder gevormde bos bevindt zich Grotto, een prachtige ontmoetingsplek waar je lokale producten proeft met ingrediënten uit het bos. Je eindigt weer bij Faculty Club waar het laatste onderdeel van het plenaire programma zal plaatsvinden.
Wat is je eerste indruk? Een tour door Europa’s meest innovatieve experience center
Het Tilburgse bedrijf First Impression begon als een klein verhuurbedrijf voor licht en geluid maar ontwerpt, ontwikkelt en implementeert inmiddels audiovisuele concepten en oplossingen voor retailers als Jumbo, Tui en Rituals. Ze digitaliseren complete ruimtes en combineren audiovisuele technologie met (interactieve) content. Laat je inspireren door Europa’s meest innovatieve experience center. Oprichter Ron Haans heet jullie welkom en vervolgens wordt de inspiratietour in kleine groepen voortgezet. Dit moet je zien!
Wandel door het grootste burgerinitiatief van de Benelux
Het Spoorpark in het hippe Spoorzone Tilburg was een voormalig oud en verwaarloosd spoor- en industriegebied, met een troosteloze uitstraling. Nu herinneren alleen een stuk achtergelaten rails en enkele wagons nog aan de oude bestemming van dit Van Gend & Loos-terrein. Het tien hectare grote dagrecreatiegebied, in 2019 geopend als ‘Spoorpark Tilburg’, is met voorzieningen voor cultuur, sport en recreatie onherkenbaar veranderd. De inrichting van het park en de diversiteit aan faciliteiten kostte 5,3 miljoen euro aan gemeenschapsgeld. Maar die veranderingen werden verrassend genoeg niet gerealiseerd door de lokale overheid, maar door de inwoners van Tilburg zelf. Je gaat op ontdekking in het park en hoort over hoe dit grootste burgerinitiatief van de Benelux is gerealiseerd. Beklim de Kempentoren en krijg een prachtig uitzicht over de stad. Een must-see!
Placemaking op z’n Tilburgs
De Tilburgse binnenstad is continu in ontwikkeling. Samantha van Rooij, regisseur van de binnenstad, neemt je mee en laat je de nieuwste ontwikkeling in de binnenstad zien: het Stadsforum. Het gebied rondom het huidige stadskantoor is straks een bruisende ontmoetingsplaats van ongeveer zes voetbalvelden groot waar verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals culturele evenementen, markten, en openbare bijeenkomsten. Het project omvat niet alleen de herontwikkeling van het fysieke gebied, maar ook het bevorderen van sociale interactie en gemeenschapsbetrokkenheid.Ook neemt ze je mee naar het nieuwe winkelrondje van Tilburg, een van de grootste recente binnenstedelijke ontwikkelingen van Nederland dat in 2023 de Kern Jaarprijs won vanwege onder andere de wijze waarop werd samengewerkt. Dit resulteerde in een transformatie van een saai stuk binnenstad tot een bruisend en vitaal centrum met een brede mix aan functies. Ga je mee?
De Pont: Een kunstbaken in het Museumkwartier
Diep genesteld in het Museumkwartier in Tilburg vind je het De Pont museum. Wat vroeger een wolspinnerij was van Familie de Beer is nu een landelijke baken voor hedendaagse kunst. Ontdek in de open ruimte en de voormalige ‘wolhokken” het aanbod van schilder, beeldhouwkunst, film, fotografie en performances tijdens een rondleiding door het De Pont Museum.
Talent wortelt hier
Je bent uitgenodigd op het hoofdkantoor van Livewall, een creatief digitaal bureau met inmiddels kantoren in Tilburg, Rotterdam, Amsterdam, Zwolle, Den Haag en Londen en 110 medewerkers. Ze bedienen zo’n 500 klanten waaronder Rituals, Efteling en NBA. Co-founder Frits Mahovic studeerde zelf aan Tilburg University en vertelt waarom zij weinig moeite hebben talent aan te trekken. Wat doen zij daar precies voor? Naast Livewall, is Frits co-founder van The Tailors, een collectief van digitale Tilburgse bedrijven die samen initiatieven ontwikkelen ten behoeve van talentbehoud. Een van de initiatieven is Jobs with Impact, waarbij studenten en bedrijven (in Tilburg) worden gekoppeld middels werkstudentschappen. Ook hier hoor je alles over.
Dwalen zonder regels, een stadstour
René Bink van Tilburg met Bink is een zelfstandig stadsgids in Tilburg. Hij neemt jullie mee in zijn enthousiasme voor de stad. Het Dwaalgebied in Tilburg is booming! En dat is juist de plek die deze stadsgids jullie zal laten zien. In de mooiste straten van de oude binnenstad vind je knusse horeca, authentieke boetiekjes en bonte winkeltjes. Dit alles omlijst door statige herenhuizen en autoluwe straten. De wandeling betreft een combinatie van ontmoeting, historie en ontwikkeling. We gaan naar binnen bij een van de bijzondere inwoners van het gebied, De Nieuwe Vorst en dalen af naar de kelder. Die is namelijk regelloos. Wat dat inhoudt vertelt een van de iniatiefnemers.
Doloris: Ontdek jij het onbekende in het eerste kunstdoolhof van Nederland?
Het eerste kunstdoolhof van Nederland roept jouw naam, de Doloris Meta Maze. Een kunstcollectief van 40 unieke kamers garanderen dat de realiteit zoals jij hem kent helemaal op zijn kop staat. De publiekstrekker in Tilburg heeft inmiddels al duizenden bezoekers betoverd, in Utrecht volgde afgelopen mei de opening van een tweede Maze. Mis de kans niet om de originele Maze van Tilburg te ontdekken met een welkomstwoord van Joep van Gorp, de initiator van het Doloris project in Tilburg.
Lochal & MindLabs: Pronkstukken van de Tilburgse Spoorzone
Maak middels een rondleiding kennis met pronkstukken in de Spoorzone. In de LocHal leer je meer over de geschiedenis achter het mooiste gebouw ter wereld van 2019. 2,6 miljoen bezoekers en 86,000 koppen koffie verder en het succes van de LocHal blijft ongekend. Ontdek welke instellingen en disciplines in de LocHal samenkomen om de “huiskamer van Tilburg” te vormen. In het buurgebouw beland je in een dynamisch hub waar onderzoek en ontwikkeling van interactieve technologie centraal staat: MindLabs. Hier wordt op technologisch en menselijk vlak, letterlijk gebouwd aan de wereld van morgen. In het MindLabs pand ‘wonen’ opleidingen en bedrijven die gezamenlijk de ontwikkeling van technologieën die interacteren met menselijk gedrag pushen.
Textiel is niet stoffig
Het Textielmuseum in Tilburg is een van de meest toonaangevende musea op het gebied van alles wat te maken heeft met textiel. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Dat het verre van stoffig is, bewijst onder andere het Textiellab: het 'kloppende hart' van het museum en een unieke plek waar onderzoek en experiment hoog op de agenda staan. Dagelijks werken textielexperts van het museum samen met designers en kunstenaars aan bijzondere textiele producten. Je wordt welkom geheten door hoofd marketing & communicatie, Ruud van Groeninge. Vervolgens ga je het museum en het lab verkennen middels een rondleiding.