Studiemiddag: Nut, Noodzaak & Valkuilen van Ondernemersfondsen
Een interessant programma met toonaangevende gastsprekers en plenaire discussie zorgde voor een geslaagde studiemiddagover de relatie tussen ondernemersfondsen en citymarketing. Met onder andere Cees-Jan Pen (lector bij Fontys) en Herman Timmermans (CLOK) als gastsprekers van deze studiemiddag.
Rond 13:00 uur werd er van start gegaan met het programma. Ruim 40 citymarketeers waren aanwezig In Bilderberg Grand Hotel Wientjes te Zwolle voor een goed verzorgde middag met interessante gastsprekers.
Dagvoorzitter Gerben Baaij(Directeur Dordrecht Marketing en bestuurslid Netwerk Citymarketing) trapte de middag af met een welkomstwoord en introductie, waarna de middag officieel van start ging.
Presentatie Cees-Jan Pen
Cees-Jan Pen, de eerste gastspreker van de middag, islector bij het lectoraat Regionale Concurrentiekracht aan de Fontys Hogeschool. Hij is deskundige op het gebied van werklocaties (bedrijventerreinen, kantoren en winkels), stedelijke en regionale economie en vastgoed. Cees-Jan nam ons tijdens zijn presentatie mee in zijn visie over de toekomst van de binnenstad, het belang van de binnenstad voor citymarketing en de rol van verschillende partners.
Een interessante presentatie waarin een aantal vuistregels werden gedeeld:
- Wie kiest, wordt gekozen.
Een mooi voorbeeld waarin dit heel goed heeft gewerkt is Eindhoven. Eindhoven365 heeft een heldere focus op Technologie, Design en Kennis (TDK). Bestaande initiatieven worden voortdurend getoetst aan het TDK-profiel. Dit leidt tot een multipliereffect. Ook de eigen bewoners, dragers van het profiel, herkennen zich hierin. - Wet van de aardbeienjam
“Als je de jam te dun uitsmeert over je boterham, smaakt deze nergens meer naar”(Gert-jan Hospers). Dit geldt hetzelfde voor marketinginspanningen aldus Cees-Jan; inspanningen die onvoldoende op een afgebakende doelgroep zijn gericht, hebben geen effect. Oftewel: Als je alles voor iedereen wilt zijn, ben je niets voor niemand. - Loket gemakkelijke oplossingen is dicht
Makkelijke oplossingen als gratis WiFi, gratis parkeren, wat langer open op zondag en extra bloembakken en kunst gaan het tij niet keren. Het loket gemakkelijke binnenstadsexcuses en -oplossingen is dicht. Als je een oplossing gratis noemt, weet je al genoeg.
Cees-Jan geeft aan dat het tijd gaat worden om fundamentele keuzes te maken met betrekking tot binnensteden. De grootste werkgever; een stad of dorp, heeft een kloppend hart nodig. Een transitie van “place to buy” naar “place to be and meet” moet plaats gaan vinden. Kiezen voor een kloppend hart betekent pijnlijke keuzes. Er is een sterke professionalisering binnen stadsorganisaties nodig om deze transitie aan te kunnen pakken. De stad moet gerund worden als een soort bedrijf. Alleen dan gaat het werken.
Er zijn hierbij een aantal trends waar we antwoorden op moeten hebben of op in moeten spelen, o.a. de klimaatopwarming en big data (oil of the 21th centery). Zachte factoren zoals quality of life en landschapswaarden zijn doorslaggevend.
Cees-Jan sloot zijn presentatie af met de vraag: “Waarom Citymarketing zich niet bezighoudt met de binnenstad?” De reden hiervoor lijkt te zijn dat er een grijs gebied is tussen Citymarketing & Centrummanagement. Er dient een gezamenlijke actie agenda te komen en een betere aansluiting tussen Centrummanagement en Citymarketing.
Cees-Jan Pen presentatie studiemiddag
Pauze
Na de inspirerende woorden van Cees-Jan Pen was het tijd voor een korte pauze, een goed moment voor de aanwezigen om over de zojuist gehoorde trends en visie door te praten.
Presentatie Herman Timmermans
Na de pauze was het woord aan Herman Timmermans,voorzitter van CLOK. Waar Cees-jan Pen de aanwezigen mee nam in de ontwikkelingen van binnensteden en trends, werd er door Herman verder in gegaan op de achtergronden van ondernemersfondsen.
Herman begint zijn presentatie met de aanwezigen één belangrijke taak mee te geven; het onthouden van het belangrijkste kernbegrip: “Bruto Lokaal Product” (BLP). Een BLP is concreet en je kunt er direct mee aan de slag. Als je dat combineert met gebiedsondernemen, dan heb je een interessant model, aldus Timmermans.
Herman is van mening dat de er meer privaat verantwoordelijkheid moet komen in de binnensteden. De binnenstad is de grootse werkgever van een gemeente of gebied en heeft één doel; het vergroten van de omzet, aldus Herman. Evenals zijn voorganger Cees-Jan Pen geeft Herman aan dat de stad gerund moet worden als een bedrijf. Een bedrijf met afdelingen met eigen portefeuilles. Als je als centrum wilt overleven dan heb je directieve bestuurders nodig, met mandaat. En daar helpt een ondernemersfonds bij; die steden overleven.
We moeten een privaat publieke organisaties hebben. En zeker geen overheidsorganisatie. De overheid moet faciliteren en voorwaarde stellen.
De beweging is dat elk gebied een fonds heeft of krijgt. Dat is goed. Een ondernemersfond is de toekomst.
- Ondernemersfonds/ BIZ is in de eerste plaats van, voor en door ondernemers.
- Fondsen dragen bij aan financieel maatschappelijk rendement. Ook van de gemeente.
- Programma: de activiteiten opgesteld door en voor ondernemers zijn doorslaggevend.
- Moet eigenaren/ gebruikers voordeel bieden.
Het gaat ook om de zachte factoren. De werknemers. Maar ook over huisvesting, groen en sport.
Juist die factoren zijn de kern voor de lange termijn.
Herman sloot zijn boeiende presentatie of met het slotadvies: een fonds is een onmisbare waarde voor sterke Citymarketing. Citymarketing en binnenstad moeten samen versterken en samen nadenken over BLP.
Presentatie Rob Manders
Na gastspreker Herman Timmermans was het woord aan Rob Manders (directeur Blaauwberg). Rob nam de aanwezigen tijdens zijn presentatie mee in de ervaringen van binnenstadsfonds Leiden.
In 2005 is het eerste ondernemersfonds van Nederland opgericht in Leiden. Het Ondernemersfonds is bedoeld om de collectieve bestedingen van ondernemers in de gemeente Leiden te financieren. Door de collectieve aanpak wordt free-riders problematiek tegengegaan. Bovendien wordt met eigen geld de slagkracht van ondernemers vergroot: ondernemers kunnen zelf dingen mogelijk maken, zonder aan te hoeven kloppen bij gemeente. Daarnaast stimuleert het fonds samenwerking tussen de verschillende ondernemers, organisaties en sectoren in Leiden. Door een heffing op de OZB niet-woningen dragen alle ondernemingen en organisaties in Leiden evenredig bij aan het fonds. Via de vereniging waar de ondernemers bij zijn aangesloten, kunnen aanvragen voor collectieve bestedingen worden gedaan.
In ruim veertig gemeenten is het “Leids Model” inmiddels overgenomen. Van heel klein (Schiermonnikoog) tot heel groot (Utrecht). De beweging is dat er de komende tijd nog veel gemeenten gaan volgen. Tijdens zijn presentatie gaf Rob Manders de aanwezigen een interessant kijkje in de keuken van Binnenstadsfonds Leiden; van oerknal tot aan de dag van vandaag. Voor alle aanwezigen was een uitgebreide hand-out beschikbaar.
Veelgestelde vragen Ondernemersfonds
Presentatie Ondernemersfonds Leiden voor Netwerk Citymarketing
Kennisdocument Ondernemersfonds
Presentatie Kees Raven
Kees Raven volgde met een presentatie over het centrum van Hoogeveen, de eerste BIZ in Nederland. Kees is (onafhankelijk) voorzitter van BIZ Centrum Hoogeveen en deelde tijdens zijn presentatie gepassioneerd de highlights van BIZ Centrum Hoogeveen.
Kees vertelde de aanwezigen; in 2008 had was er in Hoogeveen een gebrek aan sfeer, uitstraling en waren er teruglopende cijfers zichtbaar. Ze deden het niet goed, aldus Raven. Er waren veel verschillende eigenaren en ondernemersclubs maar geen eenheid en visie.
Om het centrum van Hoogeveen aantrekkelijker te maken voor de Hoogeveense consument, de bezoeker uit de regio en de toerist, werd er actie ondernomen; de oprichting van een BIZ. Na de eerste resultaten heeft er een stemming onder de ondernemers plaatsgevonden; wel of niet doorgaan met de BIZ. De ondernemers stemde voor. De ondernemers bepalen inmiddels zelf wat ze ondernemers vragen. Nu wordt er door de stichting langs drie lijnen acties ondernomen:
- Een professionele promotie van het centrum door het organiseren van aantrekkelijke activiteiten en evenementen.
- Het maken van goede afspraken met de gemeente over beleid wat de ondernemers in het centrum direct aangaat.
- Het aanpakken van concrete knelpunten in het centrum en het samen met de gemeente zorg dragen voor een schoon, veilig en aantrekkelijk centrum.
In drie ondernemerswerkgroepen worden bovenstaande acties besproken en door de centrummanager van de Stichting verder uitgezet. Meer informatie op www.centrum-hoogeveen.nl
En het werkt; de resultaten van deze inspanningen in Centrum Hoogeveen liegen er niet om.
De resultaten:
- Grote infrastructurele verbeteringen
- Schwung in het centrum: eenheid, evenementen, sfeerverlichting, bloemenzee
- Investerende ondernemers
- Hoogste koopstroomcijfers, procentueel de sterkste stijger
- Keurmerk veilig ondernemen
- KMB vriendelijke gemeente
- Europese samenwerkingstraject 10 middelgrote Europese steden (RetailLink)
- En als kroon op het werk: een prijs voor de “beste (middelgrote) Binnenstad van 2011-2013.
De komende jaren gaat de BIZ verder voor nog meer mooie resultaten; o.a. de oprichting en samenwerking met Marketing Hoogeveen en een aangepaste centrumvisie.
Presentatie Stichting Centrummanagement Hoogeveen Kees Raven
Plenaire discussie
Na de presentatie van de gastsprekers volgende een plenaire discussie met de aanwezigen sprekers:Cees Jan Pen, Herman Timmermans, Kees Raven, Martijn Bulthuis en Rob Manders. Tijdens de plenaire discussie was er ruimte voor het stellen van vragen door de aanwezigen.
Na het inhoudelijke deel werd de studiemiddag afgesloten tijdens een borrel in hetgrand café van Bilderberg Grand Hotel Wientjesmet een hapje en een drankje. Het einde van een inspirerende en drukbezochte studiemiddag.
Bron: Insiders
www.insiders.nl